V jižní Evropě začneme Itálií, protože italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě. Je vyhlášená především těstovinami. Tato kuchyně je lehká, zdravá a vyvážená. Italové si neholdují v žádných umělých dochucovadlech a využívají pouze plné chuti čerstvých surovin, což je pravděpodobně také tajemství jejich úspěchu.
Z podobných surovin se vaří i ve slunné Francii. Francouzi jsou velcí gurmáni, kteří se už u oběda těší na večeři, která je hlavním bodem dne. Ta se obvykle skládá ze tří chodů – předkrmu, hlavního chodu a dezertu. Francouzi jsou přeborníci na výrobu salátů a různých druhů pečiva, které podávají téměř ke všemu. Samozřejmostí této kuchyně jsou ryby a mořské plody. Mezi nejznámější národní pokrmy patří Foie gras, což je delikatesa z kachních a husích jater. Francouzi jsou také mistři dezertů, u nás už také můžete často ochutnat jejich dokonalou čokoládovou pěnu „mouse au chocolat“ nebo pudinkový dezert s karamelovou krustou „creme brulee“.
Ani španělská kuchyně se od svých jižních sousedů příliš neliší. Nejznámější jídlo je paella, což je směs rýže, kuřecího masa nebo mořských plodů a zeleniny. Pokud se během dne chcete osvěžit, můžete ochutnat studenou polévku z rajčat – gazpacho.
Na sever Evropy se nemusíte vypravovat jen za rozlehlou nádhernou přírodou a polární září. Můžete se vydat i za fantastickou skandinávskou kuchyní, která se vyznačuje vydatnými jídly, které mají na drsném severu za úkol pořádně zasytit. Většina z nás ze skandinávské kuchyně zná akorát masové kuličky z Ikei. Ovšem tato kuchyně se vyznačuje i jinými pokrmy. Nejčastěji zde místní kuchaři zapékají různá masa s brambory a zeleninou, především cibulí. Také zde často narazíte na různě upravované klobásy a jinou uzeninu. Velmi oblíbené jsou tady také mléčné výrobky v podobě kaší, jogurtů a sýrů.
Když se posuneme na východ Evropy, narazíme na kuchyni podobnou té naší. Zřejmě se zde projevuje společný slovanský původ. Nejznámější východoevropský pokrm je boršč, což je polévka z hovězího nebo vepřového vývaru a zeleniny (červené řepy, brambor, mrkve, zelí a cibule).