Taky často přemýšlíte, co vlastně budete vařit a jste v koncích, protože Vás nic už prostě nenapadá? Tak jen koukáte do lednice a přemýšlíte a přemýšlíte a v tom Vás napadne – jaké jsou vlastně naše nejoblíbenější jídla, kterými se můžeme zavděčit vlastně všem? Dokonce i takový průzkum byl proveden a podívejte se, jak dopadly rozlišné státy.
Není ani moc překvapením, že totálními favority se stala jídla smažená a klasické pokrmy od našich babiček. Všechno pořádně tučné a kalorické.
Česká Republika:
1. smažený řízek
2. svíčková na smetaně
3. vepřo-knedlo-zelo
4. smažený sýr
5. guláš
Slovensko:
1. halušky s bryndzou
2. bramborové strapačky se zelím
3. bramborové placky
4. pečená husa a lokše
5. hovězí guláš
Polsko:
1. boršč z červené řepy
2. bigos – dušené zelí, bramborové knedlíky, maso
3. vepřový řízek se zelím, brambory
4. sekaná s rajskou a bramborem
5. pirohy s masem
Francie:
1. hovězí vařené se zeleninou
2. telecí ragú
3. sendvič nebo bageta
4. quiche – slaný koláč se salátem
5. hovězí ragú
Itálie:
1. těstoviny
2. pizza
3. rizoto
4. salát caprese – mozzarella s rajčaty
5. těstovinový salát
Španělsko:
1. patatas bravas – brambory v pikantní omáčce
2. paella – variace rizota
3. gaspacho – studená zeleninová polévka
4. tortilla
5. salát
Bulharsko:
1. studená tarator – polévka
2. plněné zelné listy masem
3. bob chorba – fazolová polévka s rajčaty
4. banina – slaný balkánský koláč
5. shkembe chorba – dršťková polévka
Německo:
1. klobása
2. eintopf
3. pizza
4. kuřecí řízek s rajskou a těstovinami
5. ryba
Taky se nad některými variacemi jídel pozastavujete a divíte, co to všechno ti naši sousedé můžou smíchat dohromady? Inu, jak se říká – jiný kraj, jiný mrav – v tomto případě zde máte jasný důkaz tohoto rčení.
Pokud ale třeba jen uvažujete, co si dát malého na snídani, u nás vedou jistě vajíčka na všechny způsoby. Rádi Vás inspirujeme mnohými vaječnými variacemi.