Mnoho lidí ve svém životě neochutnalo výrobky z kozího mléka, a to jenom z toho důvodu, že “se říká”,
že kozí mléko divně páchne. Většinou se tímto argumentem ohánějí ti, kteří běžně bez jakýchkoliv protestů spořádají za rok kilogramy tvarůžků a dalších aromatických sýrů. Pojďme tedy do boje za odstranění předsudků o kozím mléce a dodejme, že díky svému složení je sice podobné kravskému, ale je daleko lépe stravitelnější, pro menší obsah tuku, takže ho mohou používat i alergici mající problém právě s kravským mlékem (kromě řady minerálů, obsahuje nezbytné bílkoviny, sacharidy, tuk, mnoho vitamínů řady B, a dalších). Další výhodou tohoto mléka je jeho bio původ, z certifikovaných farem.
Na trhu se nejčastěji setkáme s čerstvým kozím mlékem, s trvanlivostí čtyři dny, nebo mlékem jogurtovým, s ovocnými příchutěmi, jako jsou višeň, vanilka, meruňka, jahoda a další. Tato jogurtová mléka vám v chladu vydrží až čtrnáct dní.
V nabídce se setkáme i mnoha druhy sýrů. Nalezneme je buď v takzvané “Bio podobě”- neochucený, nebo můžeme vybírat ty do kterých jsou přidány bylinky, jako je pažitka, bazalka, a další ingredience. Velkou oblibu mají sýry s česnekem a kmínem. Tento výrobek se také skvěle hodí k vínům a skladovat v lednici ho lze až třicet dnů.
Vaše děti budou určitě nadšené z tvarohových dezertů s ovocnými příchutěmi a těm, které trpí různými kožními problémy, chtějí spálit tuk v podkoží a posílit svoje kosti, doporučujeme pravidelně pít kozí syrovátku ve formě syrovátkového nápoje. Nemusíte se obávat tohoto názvu, protože jde o velmi lahodnou záležitost složenou nejenom ze syrovátky, ale i z jablečného moštu, která má trvanlivost až dvacet dní.
Na trhu se nachází mnoho dalších výrobků, které uspokojí i toho nejnáročnějšího zákazníka. Pokud jste ještě neochutnali některý z nich, je čas tento krok udělat. Budete překvapeni jemností chuti a vaše kuchyně obohacena o další potravinu, kterou lze využít v mnoha variacích.